Upgrade naar een cottage interieur

Hoe je in ieder huis de cottage-vibe krijgt

In de slow-living trend, is er ook veel aandacht voor de cottage-stijl. Maar eigenlijk zou dit mijns inziens geen trend moeten zijn. Er is namelijk veel te zeggen voor een rustgevend, warm en gezellig thuis, waarin je het gevoel hebt dat er echt geleefd mag worden.

Voor de minimalisten onder ons is dit misschien niet de juiste stijl, hoewel de Scandinavische cottage veel weg heeft van een minimalistisch interieur. maar iedereen die niet houdt van glimmende en vrijwel lege ruimtes, kan zijn innerlijke cottage-bewoner omarmen.

Alleen, hoe pak je dat nou aan? Want we beschikken ook niet allemaal over een eeuwenoud rietgedekt huisje met zichtbare balken...

Gelukkig hebben we een aantal 'gemene delers' kunnen herleiden, waardoor ook een moderne woning die landelijke sfeer kan ademen, zonder dat het er gek uitziet. De AI gegenereerde voorstellingen die we hieronder hebben verzameld, geven een duidelijk beeld van die elementen die het verschil maken.

Kleur en materialen

Allereerst is het essentieel voor het slagen van je project, om je te realiseren waar deze stijl vandaan komt. De cottage stijl is ontstaan op het Engelse platteland, waar mensen in kleine huisjes woonden. Alle eigendommen die ze hadden werden waarschijnlijk lokaal gemaakt, van lokale materialen. Ze werden eindeloos opgelapt en generatie op generatie doorgegeven, waardoor ze op den duur het doorleefde patina kregen dat wij nu zo mooi vinden.

Het gevoel dat het ' echt' is en dat ermee geleefd mag worden, is waarschijnlijk waardoor het zo relaxed aanvoelt.

Natuurlijke materialen dus. Denk aan oud hout dat ofwel verweerd is of talloze malen in de was is gezet. Denk aan leer met een mooi doorleefd uiterlijk. en natuurlijk linnen, ongebleekt katoen en echte wol of zijde. Voor vloeren geldt ook dat steen of hout de mooiste uitstraling heeft, opgeleukt met enigzins versleten ogende vloerkleden. De muren hoeven niet helemaal perfect te zijn. Beter niet zelfs. En balken maken het geheel natuurlijk af, maar als dat niet mogelijk is, moet je het beste maken van wat er is met 'vale' of vergrijsde kleuren en het liefst in kalkverf of behang.

Badkamers

De badkamer is voor veel mensen een uitdaging. Meestal zijn ze modern betegeld en voorzien van strak sanitair. Maar ook hier kunnen we met wat creativiteit best wat van de cottage-sfeer toevoegen. Met de knusheid en het comfort van deze stijl in gedachten zou je wellicht een schemerlamp kunnen neerzetten, schilderijtjes kunnen ophangen, of  of een klassiek linnen gevoerd douche-gordijn. Mooie materialen zoals stenen zeepbakjes, zachte handdoeken en mooie karaffen in plaats van plastic flessen, mogen in het zicht en wanneer je de ruimte hebt, is een vrijstaand bad (ja, dat kan ook zonder afvoer misschien?) of een klassieke stoel een idee.

Een oud kleedje in plaats van de ikea-badmat en echte planten of verse bloemen, maken dat deze ruimte al heel anders aanvoelt.

Denk buiten de gebaande paden, dan is er veel mogelijk.

Keukens

Een keuken lijkt een vaststaand gegeven, maar misschien is dat toch niet zoals je in eerste instantie zou denken.

Wanneer je niet het budget hebt voor een nieuwe keuken zou je kunnen denken aan een gebruikte via marktplaats. Wanneer je gebonden bent aan je huidige keuken omdat je bijvoorbeeld huurt, mag je wellicht wel de kastjes verven of wrappen, of de deurtjes verwijderen en met kastpapier, gordijntjes of andere deurtjes het totale aanzicht veranderen. Behang op de muur maakt ook een groot verschil en een lelijk uitzicht wegwerken door dunne linnen gordijnen helpt ook al een hoop. Denk eens aan het vervangen van het aanrechtblad, het tentoonstellen van mooie keukenbenodigdheden en het ophangen van klassieke schilderijtjes.

Ook hier geldt weer dat authentieke en doorleefde materialen het verschil maken, samen met natuurlijke elementen, zoals planten, bloemen of een mooie krans. Wanneer je de ruimte hebt, doet een oude houten tafel om je brooddeeg te kneden of om aan te eten wonderen voor de sfeer!

Leeshoekjes

Een leeshoek mag natuurlijk niet ontbreken in een cottage-interieur. Een televisie was er niet toen deze stijl ontstond, dus het effect is het grootst als deze op z'n minst wordt weggewerkt, bijvoorbeeld in een kast, of achter schuifbare wandpanelen. De leeshoek hoeft ook niet in de woonkamer te zijn. En niet iedereen heeft de mogelijkheid om een bibliotheek in huis te bouwen. Maar een hoekje met een fijne stoel, een mooie leeslamp en een tafeltje met wat boeken, is al een hele goede stap in de richting. Ook hier spelen kleur en knusheid een grote rol. Gordijnen in een mooie, natuurlijke stof, al dan niet met een traditioneel patroon zoals ruiten, bloemen of paisley zorgen dat het licht in de kamer er heel anders uitziet. Een comfortabele stoel, bijvoorbeeld met een voetenbankje en in de winter een zachte warme deken, gaan dit binnen de kortste keren tot een van je favoriete hoekjes maken.

Styling

De een heeft het in z'n DNA zitten en de ander worstelt ermee. De finishing touch. De details die alles als een soort lijm bij elkaar brengen. Helaas kunnen we niet met een toverstafje zwaaien waardoor je het ineens uit je mouw schudt, maar voor deze stijl zijn er wel duidelijke aanwijzingen die je kunnen helpen.

Allereerst is het cottage-leven er een met de seizoenen. Dat betekent dat je je huis in de zomer anders aankleedt dan in de winter. Eigenlijk best logisch, toch? In de zomer ligt de nadruk op lichte stoffen zoals linnen, rieten manden, massa's wilde bloemen en lichte kleuren. In de koudere maanden kan je meer grijpen naar geweven stoffen quilts, wintergroen, en grote hoeveelheden kaarsen.

Zolang je dat idee in gedachten houdt kan het bijna niet fout gaan. Eet de groenten en fruit van het seizoen, versier de kerstboom met zelfgemaakte, natuurlijke of antieke ornamenten, vervang je plastic voorwerpen voor authentieke materialen en geniet van een leven omgeven door voorwerpen waar je daadwerkelijk om geeft.

Vergeet buiten niet!

Een huis begint natuurlijk bij de buitenkant. En hoeveel ruimte je ook hebt, er is altijd iets te doen om de entree naar je huis of je andere buitenruimte 'op te leuken'. Rozen staan natuurlijk op nummer 1! Zelfs zonder tuin is het mogelijk om die tegen de gevel te laten klimmen. De voordeur past veel beter in de stijl als hij oud is, of op zijn minst een mooie klassieke kleur heeft en planten, rieten manden en een ouderwetse klopper passen zelfs in een appartement. Als je de luxe hebt dat je over een tuin of een plaatsje beschikt, dan kan je helemaal los! Verdiep je rustig in wat de elementen zijn die je wilt gebruiken en begin pas met veranderen wanneer je een definitief plan hebt. Dat plan kan lopen van een paar oude terracottapotten of manden en antiek deurbeslag tot een volledige cottagetuin. De regels van de stijl gaan hier ook op: comfort, knusheid en doorleefde authentieke materialen.  En als het mogelijk is: ik zou altijd gaan voor minimaal EEN appelboom! ;)

En nu, aan de slag!

Dan is het nu tijd om de daad bij het woord te voegen. Dus handen uit de mouwen en aan de slag!  Begin met het maken van een plan, dat helemaal bij jou past. Maak het voor jezelf comfortabel en gezellig, want dat is uiteindelijk waar het bij deze stijl om te doen is.

Begin bij keuzes voor materialen en kleuren en bouw het daarvandaan langzaam uit. Het is ook gewoon het leukste om zo'n interieur langzaam te zien groeien. Op die manier maak je ruimte voor spontane vondsten op een van je avonturen in plaats van dat je in een winkel alles bij elkaar uitzoekt. Het doorleefde uiterlijk dat het uiteindelijk zo gezellig maakt, ontstaat langzaam. Geef het proces de tijd en de ruimte. En nog een tip: bij alles wat je koopt, maakt of krijgt; vraag jezelf af: is dit een 'Absoluut JA!' of niet? Wanneer je twijfelt, doe het niet. We gaan alleen voor absolute JA's, zo ontstaat een warme en echt eigen stijl.

Heel veel succes!