9

26 februari t/m 3 maart

 

 

Ik leer elke dag!

Weet je nog dat een van de dingen die op mijn lijstje voor deze week stonden was: goed voor mijn zaailingen zorgen en hopen dat ze gaan groeien'? Ik heb deze week weer aardig wat bij moeten leren. Ik had voor mijn groenten-babykamer speciaal zaai en stekgrond gekocht, maar toen ze het toch niet zo goed deden als ik hoopte, ben ik verder gaan zoeken. Een oude kweker die ik toevallig tegenkwam, vertelde me licht verontwaardigd dat ik ook vermiculiet door de potgrond moest mengen! Heb je daar ooit van gehoord? Nou ik niet in ieder geval.

Het is een raar (overigens anorganisch) goedje dat wel wat lijkt op witbrood-kruimels, en dat het vocht goed vasthoud voor de kleine plantjes. Het schijnt zelfs dat je ook alleen daarop kunt kweken. Dat moet ik natuurlijk zien, dus binnenkort ga ik daar eens mee experimenteren. Het verklaart wel eindelijk wat die mysterieuze witte dingetjes zijn die je tegenkomt in sommige potplanten.

Het hoofd koel houden dan maar

Wat ik nog meer geleerd heb, en ik hoop niet dat ik daar te laat mee ben, is dat mijn tomatenplantjes speciale psychologische zorg nodig hebben.

Ik raakte van de week aan de praat met de vriend van Christel, die al jaren blijkt te moestuinieren. Hij vertelde me dat tomatenplantje  niet in de woonkamer mogen staan. Niet dat ze de gesprekken afluisteren of iets dergelijks, maar ze moeten niet gaan denken dat het al lente is. Ik snapte er in eerste instantie net zo weinig van als jij nu waarschijnlijk, maar het komt erop neer dat wanneer het 's avonds donker wordt, maar het wel nog steeds warm is (kamertemperatuur) ze denken dat ze moeten groeien naar de zon toe, en dan worden ze alleen groot, en niet sterk.

Eigenlijk klonk het ook wel logisch. Dus inmiddels zijn alle groene baby's naar zolder verhuisd in de hoop dat ze het daar beter gaan doen. Het grote dakraam aan de voorkant geeft voldoende licht en er staat daar geen radiator aan.

Ik laat de plantjes nog wel onder hun plastic dekseltje staan, zodat ze niet teveel uitdrogen.

De tomatenplantjes zijn inderdaad wel al enorm aan het groeien en lijken het moeilijk te hebben om het gewicht van hun eerste twee blaadjes te dragen op hun dunnen steeltje.

De tijd zal het leren.

En weet je deze weetjes?

Afgelopen week heb ik uit preventieve zelfzorg, gewoon weer eens ouderwets tijd genomen om te lezen!

Ik heb een hoop boeken liggen over moestuinieren, zelf energie opwekken, survival (voor de ideeën) huizen bouwen van hout, en signalen die je kunt oppikken uit de natuur.

Als ik compleet zou stoppen met alles waar ik mee bezig ben en alleen nog maar zou lezen zou ik nog enkele jaren zoet zijn ben ik bang. Maar wat ik wel kan doen is elke week iets leuks delen uit een boek. Iets wat ik heb geleerd, iets dat me is opgevallen of heeft geraakt.

Wist je bijvoorbeeld dat hoe groter de boom is, hoe later hij z'n blaadjes laat zien? Er zijn wel uitzonderingen (wanneer niet?) maar kennelijk is dit de 'general rule'. Eiken komen acht weken eerder in blad voor elke graad verhoging van de temperatuur en blaadjes van dezelfde boom die aan de noordkant van een groep staan, zullen kleiner zijn dan diezelfde boom aan de zuidkant van een groep. Deze en meer grappige weetjes vond ik in 'The walkers guide to outdoor clues and signs' dat ik vorig jaar kocht bij een bezoek aan Engeland. Chartwell om precies te zijn, het huis van Churchill dat in eigendom is van the national trust.

Ik heb de smaak nu te pakken en als ik er nog meer leuke dingen in tegen kom vertel ik je dat volgende keer!

Maar nu eerst aan de slag om alles een beetje bij te houden. Een zelfvoorzienend leven is hard werken.

Mijn lijstje voor week 10

1. Niet alleen elke dag mijn plantjes besproeien & toespreken, maar ze ook draaien, omdat ze anders scheef groeien.

2. Experimenteren met tomatenplantjes opkweken op alleen vermiculiet

3. Naast alle huisdieren, kinderen en plantenbaby's ook elke dag om dezelfde tijd mijn zuurdesembrood blijven 'voeden'.

4. Proberen niet te vergeten tussen alle zorg voor iedereen, dat ik er zelf ook nog ben, dus af en toe een moment nemen om iets leuks uit te kiezen uit de agenda voor komend weekend.

5. Mijn moestuindagboek bijhouden, want dat schiet er snel bij in, en ik heb zo'n voorgevoel dat dat me nog wel eens van pas zou kunnen komen.

 

 

 

Op naar week 10

Ik heb deze week een hoop geleerd, maar nog niet heel veel bereikt. Ik vind van mezelf dat ik maar 1 procent aan mijn zelfvoorzienendheid mag toevoegen, want zoals het er nu voorstaat, zou ik enorm honger lijden als ik voor mezelf moest zorgen

Nog 79% en zo'n 41 weken te gaan. Ik ga weer snel tegen mijn tomatenplantjes praten en in de tussentijd houd ik je op de hoogte!

Tot snel!


KIJK!

 

Sommige (lang niet alle) linkjes zijn affiliatelinks, wat betekent dat wij een minieme vergoeding

krijgen (die we inzetten voor een goed doel) en voor jou de prijs hetzelfde blijft. Win-win dus!


Vermiculiet kan je op heel veel plekken en van heel veel merken kopen. Let vooral op dat het er in verschillende 'maten' is. Dat betekent eigenlijk dat er groffere en fijne deeltjes in de handel zijn. Je bent het beste uit met een fijnere soort (bijv rond de 2 mm)

Een moestuindagboek is handig om volgend jaar nog te weten wat je dit jaar hebt gedaan. Dat is nuttig als je dit jar niet tevrede bent (of juis wel) over de zaden, of dat je niet meer wee welke hoeveelheden je hebt gebruikt. Schrijf alles op wat je doet, je zult jezelf na een tijdje dankbaar zijn! Deze en deze kan je bijvoorbeeld vinden bij bol.com, maar gewoon een lekker groot schrift werkt natuurlijk ook!

 

Dit is het boek dat ik nu aan het lezen ben. Van dezelfde schrijver is ook een boek met de poëtische titel: 'The lost art of reading nature's signs'. Als ik dit uit heb ga ik dat misschien ook maar bestellen. Alleen al om de intrigerende titel.


Disclaimer:

Alle namen en situaties in deze serie blog's zijn fictief, al lijken ze vaak wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de dingen die ik werkelijk meemaak.

The struggle is real!

Alle producten die ik noem en waar ik met een affiliate-link naar verwijs,  heb ik feitelijk gekocht en/of uitgeprobeerd.

Ik zal nooit iets promoten waar ik niet daadwerkelijk achter sta.

Scouts-erewoord!


Powered by:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.