6

 

 

De compost-politie

Hoe is het nu? Beetje opgeknapt na die regenbui op je hoofd?  Inderdaad maar lekker een theetje maken met Gember of Kurkuma (Hopelijk vanaf deze zomer bij ons uit de tuin!) en zorgen dat je niet zieker wordt dan dit.

Een van de (vele) dingen die mij de afgelopen dagen heeft bezighouden, is dat er met grote koeienletters op mijn koelkast staat dat ik de sinaasappelschillen niet bij het compost mag doen. Zoals gezegd: de compost-politie is onverbiddelijk.

Maar wat moet ik dan met die schreeuwend aanwezige oranje jongens? (Waar ik, zeker deze tijd van het jaar, ook niet graag zonder zou willen). Nadat ze twee dagen in een bakje op het aanrecht hadden gestaan, besloot ik dat er iets moest gebeuren. En na wat intensief speurwerk vond ik een oplossing die beter bij me past dan de handdoek in de ring gooien en ze gewoon toch maar aan de vuilnisman meegeven.

Poetsen maar!

Wist je dat je ontzettend veel kan met citrusschillen? Je kan ze konfijten (koken met veel suiker, niet zo gezond dus) ze stuk voor stuk uitknijpen voor de olie die (zéér spaarzaam, tenminste als ik het probeer) uit de schillen komt. Maar veruit mijn favoriet is je eigen schoonmaakmiddel maken.

Natuurlijk kan je, zoals ik ook tegen kwam, met die uitgeknepen citroen over de kookplaat gaan, maar mijn kook-uitspattingen vallen niet vaak samen met mijn zeldzame schoonmaak-buien. En de uitgeperste citroen tot die tijd op het aanrecht laten liggen gaat me dan ook weer net te ver.

Maar nu vond ik een recept om je eigen 'allesreiniger ' te maken.Dat doe je als je dat uitkomt, en bewaart het gewion in een mooie pot, klaar voor gebruik. Je doet de schillen erin, doet er gelijke delen azijn en water bij en laat het even staan. De volgende dag was het goedje bij mij al een beetje oranje van kleur en kon ik mijn poets-aanvechting niet langer bedwingen.

Het fornuis, dat echt wel schonere tijden had gekend, moest eraan geloven. En wat schetst mijn verbazing: het vet en aangekoekt vuil verdween echt als sneeuw voor de zon! Normaal deed ik het dagelijkse karweitje met behulp van een spuitbus met een blauwe vloeistof, maar eerlijk is eerlijk, hiermee vloog het er ook echt af. Misschien nog wel beter dan normaal. En dankzij de sinaasappels rook het ook nog lekker!

Ik ben dus verkocht! 1-0 voor mij! Ik hoef (bijna) geen schoonmaakmiddel meer te kopen, en de gft-bak blijft (in ieder geval wat betreft de schillen) lekker leeg! Als dat geen punten zijn...

En wat nog meer...

Nu ik de smaak te pakken heb met mijn mooie weckpot vol oranje schillen, begint er van alles te kriebelen op het gebied van wasmiddel, afwasmiddel en wie weet nog meer. Dus ging ik net even op zoek naar een boek met beproefde recepten. Ik vond: Eco-lifestyle van Anne Drake. Het staat vol met dat soort recepten en ik ben van plan de komende tijd van alles uit te gaan proberen. Hoe mooi zou het zijn als de plank in  het washok niet meer vol staat met lelijke plastic verpakkingen, maar met mooie potten en weckflessen. Klinkt als een droom! Nog los van het feit dat daarmee de hoeveelheid plastic-afval drastisch zal dalen!

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dat alleen zie zitten als het wasgoed écht schoon wordt en lekker ruikt. Want dat vind ik wel echt heeel erg fijn! Maar ik houd je op de hoogte!

(Mocht je het boek ook willen bestellen, als je het via deze link doet krijg ik een minimaal percentage en blijft de prijs voor jou gelijk Win-win dus).

Verder heb ik een ontzettend leuk ideetje voor in mijn moestuin (het oog wil ook wat, maar dat hoor je nog) en is de ultieme beslissing gevallen over de bakken We gaan toch zelf verhoogde groentebedden maken van stevig hout. We twijfelen nog even tussen hardhout en douglas, maar omdat ik nog niet weet hoe het allemaal gaat bevallen, neig ik naar het laatste.

Vol weekje dus, en op mijn lijstje staat nu het volgende:

Mijn lijstje voor week 6

1. Veel sinaasappels eten! Ik vind het te gek hoe ik zo mijn voorraad allesreiniger én mijn weerstand simultaan op peil houdt.

2. Zoveel mogelijk recepten uitproberen om te kijken of bijvoorbeeld zelfgemaakt wasmiddel ook bevalt

3. Alle maten en materialen uitrekenen & tekenen voor de moestuinbakken (en ze misschien zelfs ook nog in elkaar zetten).

4. Hardhouten latten halen (en laten zagen in de bouwmarkt, anders krijg ik ze nooit mee). Volgende keer vertel ik meer!

5. Voor komend weekend kiezen tussen 3 brocante-markten en een ' trotsmarkt' uit de nieuwe leukedingenlijst.

Dat wordt de lastigste taak van deze week, alles klinkt even leuk!

 

 

Op naar week 7

Dus mijn lijstje is weer lekker gevuld. En je hebt natuurlijk gelijk. Geen stress, ik zie wel hoe ver ik kom. Maar er zit toch ook wel een klein beetje competiitie in mij, dus stiekem vind ik het heel leuk om mezelf punten te geven voor doelen die ik gehaald heb! De kachel en de karton-briketten staan nog even in de wacht, dus ik kan mezelf alleen credits geve voor het schoonmaakmiddel, nieuwe plannen én de langverwachte beslissing over de moestuinbakken. Als ik heel eerlijk ben, kan ik er niet meer van maken dan 2% maar ach, dat was zo'n beetje het gemiddelde dat ik per week in mijn hoofd had,. En dat brengt de score toch op 17% meer zelfvoorzienend leven.

Nog 83% en zo'n 44 weken te gaan.

Ik zeg, we drinken er een glaasje op. Al zal dat in jouw toestand bij een glaasje thee blijven ben ik bang.

Veel beterschap, doe voorzichtig en in de tussentijd houd ik je op de hoogte!

Tot snel!


KIJK!

 

Sommige (lang niet alle) linkjes zijn affiliatelinks, wat betekent dat wij een minieme vergoeding

krijgen (die we inzetten voor een goed doel) en voor jou de prijs hetzelfde blijft. Win-win dus!


Het weekend is (naast Carnaval) weer volledig gevuld met allerlei huis- tuin- en andere leuke-dingen-evenementen.

Deze agenda combineert alles, zodat het kiezen ietsjes makkelijker gaat.

Wat een leuk boek vol met ideetjes om alle lelijke verpakkingen, millieuvervuiling en verspilling uit huis te verdrijven.

Ze moeten allemaal nog wel eerst uitgeprobeerd worden, maar ik houd je op de hoogte!

Dit kleine vogelhuisje heeft een bewegingsmelder waardoor we de winter door kunnen komen. Iedere keer dat je er langs loopt, begint een koor aan vrolijk vogelgezang. Dan is het ineens toch een beetje lente!


Disclaimer:

Alle namen en situaties in deze serie blog's zijn fictief, al lijken ze vaak wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de dingen die ik werkelijk meemaak.

The struggle is real!

Alle producten die ik noem en waar ik met een affiliate-link naar verwijs,  heb ik feitelijk gekocht en/of uitgeprobeerd.

Ik zal nooit iets promoten waar ik niet daadwerkelijk achter sta.

Scouts-erewoord!


Powered by:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.