2.

 

 

Ik ben begonnen!

Hoe is het met je? Hier gaat alles goed. Alle tuinboeken zijn binnen gekomen. Supersnel, zoals altijd! En ik zat als een kind in een chocoladefontein alle nieuwe kennis in me op te slurpen.

Wist je dat de grond het belangrijkste is in een moestuin? En niet perse de beste zaden?

Dat brengt me direct op een volgende stap van mijn 'reis' want dat betekent dat ik dus ook niet gewoon naar het tuincentrum kan rijden voor potgrond. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar als je het goed wilt doen en, (wat mijn eigenlijke doel is:) onafhankelijk wilt zijn, dan zal je er niet aan ontkomen om dat zelf te gaan doen.

Dus heb ik me enthousiast gestort op de stinkende wereld van rottende etensresten. En dat, (compost maken) blijkt dus, qua moeilijkheidsgraad, nogal mee te vallen. Als je het tenminste goed aanpakt. Alleen is daar dan alweer de volgende uitdaging: Niet alleen moet je de juiste dingen op je composthoop gooien en in de juiste verhouding (dat zou met een in koeienletters geschreven notitie op de koelkast nog te ondervangen zijn). Nee, tot overmaat van ramp moet dit hele riekende mini-ecosysteem regelmatig gedraaid en gekeerd worden. Ik zag mezelf al zwetend in mijn kantooroutfit staan om met een schep of riek de boel om te scheppen. Wat een domper.

Tot ik me begon af te vragen of niet iemand daar iets op bedacht zou hebben? En ja hoor: er bestaat dus een draaibare variant!

In plaats van omscheppen, zit alles in een ronde trommel, die je aan de zijkant met een hendel kunt rond laten draaien.

(Als je m ook zou willen bestellen en je gebruikt deze link, dan krijg ik een heel klein percentage en blijft de prijs voor jou gelijk).

Ik was echt zo opgelucht!

Ik heb nog even verder gezocht en vergeleken en ik heb uiteindelijk gekozen voor de compost-tuimelaar met twee cabines. Dat heeft het grote voordeel dat als de ene ' batch' (bijna) klaar is, je toch je groenteafval kwijt kan in de andere cabine. Ik vind het een super oplossing! Nu kan ik dus eenmalig mijn plantenbakken vullen met gewone potgrond en dit in de toekomst onderhouden met zelfgemaakte compost!

Die plantenbakken zelf zijn trouwens ook wel een uitdaging. Ik heb geen idee wat en hoeveel ik nodig heb. Het enige wat ik weet is dat ik graag hoge bakken wil, zodat ik niet voortdurend op handen en knieën door de tuin hoef, en dat ik kennelijk ook nog moet opletten op het materiaal. Hout rot weg, geverfd hout is niet gezond, plastic ook niet... Zucht.

Iets voor op het to-do lijstje dus!

De uitdaging en mijn plan:

Van de week kwam ik erachter dat er een hele cursus-industrie bestaat! Wist jij dat? Er zijn allerlei platforms met cursussen op allerlei verschillende gebieden. Van schilderen, tot auto-reparatie en van brood bakken tot romans schrijven. En ik ben er voor een gezwicht. Ik weet dat jij nu waarschijnlijk denkt: er was toch zoiets als YouTube en dat is toch gratis? En dat klopt ook. Maar ten eerste word ik gek van alle reclames (dat is het lot van een niet-betalende YouTube kijker) én je weet nooit of het klopt wat ze vertellen. Daar is natuurlijk geen enkele controle op. Iedereen zegt weer wat anders en intussen wordt je twijfel alleen maar groter. Dus ik heb de knoop doorgehakt: Ik zit vanaf nu op 'Masterclass'. De cursussen worden gegeven door mensen die hun sporen hebben verdiend op hun eigen vakgebied en ik denk dat ik er op kan vertrouwen dat ze weten waar ze het over hebben. Maar zo niet, dan hoor je het ook!

Ik heb intussen al een cursus gevonden over zuurdesembrood bakken, over het dagelijks leven van Martha Steward op haar boerderij en degene waar ik mee ben begonnen: een cursus over moes-tuinieren! Ik ben helemaal in m'n nopjes!

Ik heb inmiddels dus al geleerd over grond en compost, waar de plantenbakken aan moeten voldoen en welke planten het beste zijn om mee te beginnen.

Ik heb nog zo'n 49 weken om 100% onafhankelijkheid te bereiken, maar ik vind dat ik met alle opgedane kennis met recht kan zeggen dat de meter nu wel op 5% staat. Dus nog 95% te gaan!

En nu?

Inmiddels ben ik er wel achter dat op het gebied van onafhankelijk worden, de kost voor de baat uit gaat! Ik heb tot nu toe al aardig wat geld uitgegeven aan deze nieuwe 'hobby' en ik verwacht dat er nog wel het een en ander aan kosten aan zal komen.

Maar eerlijk is eerlijk: als ik dan denk aan mijn tuin aankomende zomer...

Dat ik niet meer vanuit mijn werk de supermarkt in hoef om, niet alleen veel te veel te betalen, en lege schappen te vinden, maar ook vrijwel zeker een of meer dingen van mijn lijstje te vergeten...

Als die dagelijkse irritatie wegvalt, wat zal dat een bevrijding zijn!

Ik zie mezelf sla, tomaten en kruiden plukken voor de heerlijkste salade die ik in tijden heb gegeten. En even een vers geplukte courgette in de blender doen zodat ik binnen 10 minuten kan genieten van een waterindemondlopende supergezonde soep. In mijn hoofd is het 't voorlopig allemaal nog meer dan waard.

Maar er is nog een hoop te doen, dus staat er op mijn lijstje nu het volgende:

Mijn lijstje voor week 2

1. Onderzoek doen naar de juiste plantenbakken die voldoen aan de strenge ecologische eisen van mijn Masterclass-instructeur.

2. Alle cursussen volgen op Masterclass die ik ook maar enigzins in mijn schema kan proppen

3. Een lijst maken voor op de koelkast, (met GROTE letters!) wat wel en wat niet in de compostbak mag

4. Zodra hij er is: Draaien! Elke dag of om de dag, om mijn oersoep en potentieel bodemgoud in beweging te houden

5. Een lijst maken met welke groenten en fruit ik in mijn moestuin wil

6. Mijn lijst met zaden bestellen bij de beste (ecologische) kweker die ik maar kan vinden

7. Blijven lachen!

 

 

Op naar week 3

Ik merk dat ik nu al veel bewuster naar alles om me heen kijk. Ik vraag me af wat ik kan met alle karton die zich in de kelder ophoopt van zowel de online pakjes als de supermarktdozen, omdat ik mijn boodschappentas weer eens was vergeten. Ik ben 's nachts  (in plaats van slapen) bezig met manieren om in de toekomst al het voedsel te bewaren wat sneller uit de moestuin komt dan we het kunnen eten. En het cursusaanbod van Masterclass heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het maken van mijn eigen yoghurt en zuurdesem.

Ik weet natuurlijk niet of het allemaal lukt en al helemaal niet of ik het allemaal leuk blijf vinden, maar tot nu toe geniet ik nog met volle teugen van deze zelfopgelegde uitdaging.

Ik ga nu weer snel terug naar mijn kopje thee en duik in mijn boeken. Er wachten nog zoveel avonturen!. In de tussentijd houd ik je op de hoogte!

Kus aan Sammy en tot snel!


KIJK!

Sommige linkjes zijn affiliatelinks, dat betekent dat wij een minieme vergoeding krijgen

(wat we inzetten voor een goed doel) en voor jou de prijs hetzelfde blijft. Win-win dus!


Ron Finley geeft een leuke laagdrempelige cursus op 'Masterclass' over moestuinen. Je moet je wel abonneren op deze streamingdienst, maar ik moet zeggen dat ik het zeer de moeite waard vind wat je er kunt vinden. (Dit is geen affiliate link, gewoon een oprechte recensie)

Een manier om compost te maken voor dummies, die zich ook nog eens niet moe willen maken... wat kan ik zeggen...

Op wikipedia vind je nog veel meer informatie over compost. Sowieso een goed idee om je te verdiepen in de achtergrond van goede grond. (pun intended)


Disclaimer:

Alle namen en situaties in deze serie blog's zijn fictief, al lijken ze vaak wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de dingen die ik werkelijk meemaak.

The struggle is real!

Alle producten die ik noem en waar ik met een affiliate-link naar verwijs,  heb ik feitelijk gekocht en/of uitgeprobeerd.

Ik zal nooit iets promoten waar ik niet daadwerkelijk achter sta.

Scouts-erewoord!


Powered by:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.