3.

 

 

De eerste stappen

Alles goed? Hoe is het met je rug? En met Pap?

Deze week ben ik begonnen om moestuinbakken uit te zoeken. De keuze is reuze! Maar zoals ik vorige keer al zei: Je kan dus kennelijk niet denken dat je zomaar een mooie bak mag uitzoeken. Die moeten aan strenge eisen voldoen. De moestuin-politie is onverbiddelijk over plastic, behandeld hout en dergelijke, dus was grondig onderzoek vereist. Ik viel daarom terug op Internet om te gaan zoeken wat er nog meer te koop is aan materialen.

Tot mijn verrassing was daar (ik moet eerlijk zeggen, ik had er niet direct aan gedacht) een metalen bak. Mooi ook, zwart gepoedercoat, (Mag dat wel? In mijn verdediging: Het zit alleen aan de buitenkant) niet te duur én hoog, 68 centimeter. Dat betekent dat ik niet of nauwelijks hoef te bukken en dat spreekt me eerlijk gezegd wel heel erg aan.  En daarbij, als ons lieve maar bezitterige reutje de bak als zijn territorium ziet (wat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf te voorspellen) dan zijn straks al mijn salades gemarineerd met urine. En 68 centimeter, dat haalt zelfs Balorus niet.

In al mijn enthousiasme heb ik de bak (ruim 4 meter lang! Hoera, alle ruimte voor mijn toekomst!) direct besteld. Wat zal deze bak met zijn afgeronde zijkanten mooi staan bij mijn zwarte ronde (maar helaas voor mijn moestuin afgekeurde, want: plastic!) bloempotten. Die bloempotten zal ik natuurlijk niet wegdoen, maar daar moeten dan voorlopig maar siergewassen in komen. Bloemen heb je tenslotte nooit genoeg, en misschien kunnen die het wél waarderen als ik ze een prinsessenleventje aanbied. Dus: so far so good!

Of toch niet?

Helemaal content met mijn aankoop, heb ik een heerlijke cappucino gezet voor mezelf en wat tijd genomen om me te verdiepen in welke  groenten ik zou willen verbouwen. Dus pakte ik het boek 'de makkelijke moestuin' op, om er tot mijn afschuw achter te komen dat het fool-proof systeem voor een efficiënte moestuin bestaat uit een houten bak met vakverdeling!

De moed zakte me alweer in de schoenen. En ik maar denken dat ik de juiste volgorde aanhield. (Kleine stapjes Repelsteeltje, niet te ver voorruit rennen!) Ik hoor het je nog zeggen.

Maargoed, daar stond ik dus weer voor een uitdaging: Als de best werkbare moestuin bestaat uit bakken van zo'n 20 cm hoogte en vakken van 30x30 cm dan moest ik daar dus naar toe werken. Terwijl ik daarover aan het brainstormen was, realiseerde ik me dat mijn mooie bakken wel 68 centimeter dure moestuingrond nodig hadden. Plus dat als ik ze zou vullen, ze onverplaatsbaar zouden worden. Ze terugsturen vond ik geen optie. En daarbij vond ik houten bakken op poten waar Jelle in dat boek over praat, gewoon niet mooi in ons stadstuintje. Gelukkig vond ik een paar hoofdstukken verder (Ja mam, soms loont het dus toch om een paar stappen over te slaan!) een werktekening voor bakken op poten. Van Jelle mogen die van Trespa, betonplex of zelfs van gerecycled kunststof zijn. Dus daar was mijn oplossing: Lelijke maar werkbare bakken IN mijn mooie onwerkbare bak.

Ik heb van jullie geleerd om problemen positief om te draaien en mijn obstakels in mijn voordeel te gebruiken. Dat komt me bij dit soort dingen goed van pas!

Wie zaait...

Nu moet Ik Mr. G. nog enthousiast krijgen om de verhoogde bakken voor me te knutselen. Ik ben er nog niet zeker van hoe ik dat voor elkaar ga krijgen, maar bij de Praxis zagen ze alle plaatmaterialen voor je op maat, dus in het ergste geval prop ik het in onderdelen in mijn kleine wagentje en zet ik het zelf in elkaar. Maar, misschien doet de belofte aan onbeperkt verse aardbeien en frambozen voldoende om hem hiervoor in beweging te krijgen.

O, en trouwens: geheel zonder enige kennis, maar aangestoken door het "kan-ik-zelf-wel-virus" heb ik vanmorgen een uitgelopen teen knoflook en een aardappel in een potje met potgrond gestopt. Gewoon, omdat ik niet kan wachten en ontzettend benieuwd ben naar wat er gaat gebeuren.

En verder ben ik dan nu eindelijk, begonnen aan het uitzoeken van mijn plantjes (of eigenlijk de zaden die uiteindelijk mijn plantjes zouden moeten worden). Het oponthoud van de bakken ben ik direct vergeten als ik me onderdompel in de wereld van de mogelijkheden!

Nadat mijn wensenlijstje in grote lijnen was bevestigd door de aanbevelingen van de makkelijke moestuinier Jelle, (ik leer wel!) heb ik een mooie combinatie gekozen van bladgroenten, knolgroenten, kruiden en zelfs bloemen!

(Wist je bijvoorbeeld dat Afrikaantjes worden gebruikt om schadelijke insecten te weren?)

Mijn lijstje bestaat nu uit:

Kruiden:

knoflook-bieslook, peterselie, basilicum, kervel (voor de soep!!) , koriander, munt en maggiplant

Fijne groenten:

Rucola, kerstomaten, sla, en voor binnen: tuinkers en taugé

Grove groenten:

Courgette, wortel, pompoen, prei, boerenkool, peulen, aubergine, pastinaak en rode biet

en ik heb ook al een eco-kwekerij gevonden, waar ik de zaden deze keer heb besteld.

Je zal het verder niet geloven, maar ik ben ook nog een moestuin-dagboek begonnen. Anders weet ik over een tijdje niet meer waar ik wat heb besteld en of het goed was. Ze zeggen wel eens' hoe ouder hoe gekker' toch? Dit is daar het levende bewijs van!

Hoewel ik mezelf verbaas met mijn, voor mij ongekende efficency en eco-doortastendheid, merk ik dat ik moeizaam vooruit kom. Ik zou deze week dus eigenlijk maar 2% willen geven. Dat is weliswaar volgens planning, maar het gaat mij natuurlijki niet snel genoeg.

Er is nog meer dan genoeg te doen! Dus op mijn lijstje van deze week staan nu de volgende punten:

Mijn lijstje voor week 3

1. Mezelf verbieden om de aardappel en knoflook voortijdig op te graven. (grmpf)

2. Hout bestellen voor de gruwelbakken (genoemd naar hun verwachte uiterlijk,niet naar de inhoud)

3. Een lijstje maken van de zaden die ik ongetwijfeld ben vergeten. Er komen nu al dingen bij me op, zoals komkommer. Zucht!

4. Nog meer lezen in mijn moestuinboeken om verder gestuntel te proberen te voorkomen.

5. Meer te weten komen over wie naast elkaar wil staan en wie niet in de gruwelbakken.

6. En hoe zit het nou met die Cacao in Nederland?

 

 

Op naar week 4

Hopelijk kan ik je volgende week laten weten hoe de bak bevalt, en de compostmaker! Misschien heb ik dan al énig idee hoe ik het overzicht moet gaan houden in al die verschillende zaden. Wanneer welke gezaaid moet worden en waar, en hoe willen ze verzorgd worden? Op dit moment lijkt alles nog een ondoordringbare brei van vragen, maar het bevalt me goed om maar gewoon te beginnen en al doende te leren!

Kennelijk gaat het in het leven over de reis, en niet over de bestemming.

Ik houd je dus op de hoogte!

Tot snel!


KIJK!

Sommige linkjes zijn affiliatelinks, dat betekent dat wij een minieme vergoeding krijgen

(wat we inzetten voor een goed doel) en voor jou de prijs hetzelfde blijft. Win-win dus!


De mooiste bak die ik heb kunnen vinden voor een wat modernere stadstuin. Hij is er in heel veel verschillende maten en zowel hog als laag. Kijk bij het bestellen dus goed naar de maat en de kleur

Het basisboek om met een moestuin te beginnen! Van grond, tot bakken en van zaden tot plantinstructies. Kennelijk is dit de methode met de hoogste opbrengst. Ik kan niet wachten om het te ervaren!

De zadenhandel waar ik mijn avontuur mee begin. OP het moment dat ik dit schrijf heb ik nog geen idee hoe het bevalt, maar ze hebben een geweldig breed assortiment, allemaal eko en het is bij mij in ieder geval correct en snel geleverd.


Disclaimer:

Alle namen en situaties in deze serie blog's zijn fictief, al lijken ze vaak wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op de dingen die ik werkelijk meemaak.

The struggle is real!

Alle producten die ik noem en waar ik met een affiliate-link naar verwijs,  heb ik feitelijk gekocht en/of uitgeprobeerd.

Ik zal nooit iets promoten waar ik niet daadwerkelijk achter sta.

Scouts-erewoord!


Powered by:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.